Vinkkejä omavaraisuuteen

Vinkkejä omavaraisuuteen

Omavaraisuutta voi olla nykyaikana vaikea hahmottaa. Mitä oikeastaan tarkoittaa olla omavarainen yhteiskunnassa, jossa työpaikkamme riippuvat työmarkkinoiden kysynnästä ja tarjonnasta, ja jossa olemme riippuvaisia yhteiskunnan tuottamista palveluista? Muutto maalle, oman ruoan kasvatus ja omien vaatteiden ompeleminen eivät tunnu realistisilta vaihtoehdoilta monelle. Onko omavaraisuuteen pyrkivän muutettava kaikki elämässään ja luovuttava yhteiskunnan eduista, vai onko olemassa kompromisseja?

Luotamme usein siihen, että yhteiskuntamme suojelee meitä hädän hetkellä. Suomessa usein näin onkin. Siitä huolimatta jokainen meistä voi oppia tiettyjä hyödyllisiä perustaitoja, jotka tulevat tarpeeseen poikkeuksellisissa tilanteissa ja tekevät meistä omavaraisempia. Tämä blogi kuvailee erilaisia keinoja, jotka muuttavat arkielämää lisäten siihen omavaraisuuteen liittyviä taitoja ja tietoa. Nämä keinot eivät suinkaan vaadi suuria elämäntapamuutoksia.

Elämän perusedellytykset

Toisinaan on hyvä muistuttaa itseään siitä, mitä oikeastaan ovat elämän perusedellytykset, ja mitä ilman ihminen tulee jokseenkin toimeen. Yksinkertaistettuna ihmisen perustarpeisiin kuuluu katto päänpäällä, ruoka sekä vesi. Omavaraisuuteen liittyykin keskeisesti suunnittelu sellaisten tilanteiden varalle, joissa jokin asia uhkaa näitä elämän perusedellytyksiä.

Jos asuu vuokralla, ihmisellä on suurempi riski joutua luopumaan kodistaan. Toisaalta kaikilla ei ole varaa ostaa omaa asuntoa. Jos sinulla on hyvä sosiaalinen verkosto, kodin menettäminen ei välttämättä ole valtavan suuri ongelma, sillä voit luottaa siihen, että perheesi ja/tai ystäväsi tulevat apuun hädän hetkellä. Omavaraisuutesi lisääntyy kuitenkin, jos päätät ostaa maapläntin tai asunnon, esimerkiksi kaupungin ulkopuolelta, mistä löytyy halvempaa tonttitilaa. Kaupungissa asuvat ovat tottuneet siihen, että ruokakaupat ovat aina auki. Mitä jos jostain syystä näin ei olisikaan? Moni varastoi kotiinsa kuiva- ja säilykeruokaa hätätilanteen varalta. Toisaalta perustavanlaatuinen tieto kasvien kasvattamisesta on valttikortti. Yrttien ja vihannesten kasvattaminen kotona on toisaalta antoisaa puuhaa, jonka myötä voit säästää rahaa.

Viimeiseksi mainittakoon se tärkein, nimittäin vesi. Ihminen tarvitsee vettä niin juodakseen kuin myös hygieniatarpeisiinsa. Onkin järkevää harkita veden säilömistä, jos hanavesi on ainoa lähellä oleva vedenlähde. Sen varalta, että kotiisi tuleva vesi saastuisi syystä tai toisesta, on hyvä miettiä, miten voisit luoda vaihtoehtoisen puhdistusjärjestelmän. Nykyään on saatavilla esimerkiksi vedenpuhdistustabletteja, jotka tappavat bakteereja tehokkaasti. Veden keittäminen on toinen tehokas keino.

Omavaraisuus pitkällä aikatähtäimellä

Omavaraisuus pitkällä aikatähtäimellä

Jos koet, että olet tarpeeksi varautunut äkillisiin tilanteisiin ja tunnet halua kehittää elämäntavastasi entistä omavaraisemman, suosittelen sinua tutustumaan eri internetistä löytyviin yhteisöihin. Esimerkiksi permakulttuurin harjoittajat jakavat eri sivustoilla kokemuksiaan ruoankasvatuksesta ja tietoutta luonnon monimuotoisuuden hyödyntämisestä. Jos olet kiinnostunut puutarhanhoidosta ja asut Suomessa, saattaa olla hyvä harkita kasvihuoneen rakentamista.

Keskeistä omavaraisuudessa on loppujen lopuksi se, että alat näkemään itsesi yhä enemmän palveluiden tekijänä, etkä pelkästään vastaanottajana. Sen sijaan, että ostaisit merten yli tuotuja hedelmiä ruokakaupasta, voitkin ehkä istuttaa oman hedelmäpuusi. Ja kun omenoiden satokausi koittaa, säilö niin paljon kuin vain voit ja jaa ylijäämä naapureidesi kanssa. Omavaraisuus on pohjimmiltaan tulevaisuuteen varautumista nykyhetkessä.

Omavaraisuuteen liittyy myös kotitalosi tekniikan kehittäminen. Jos alat keräämään sadevettä ja käsittelemään sitä, edellisessä kappaleessa mainitut vesiongelmat muuttuvat vähäisemmiksi. Toisaalta nykypäivänä on yhä yleisempää ostaa aurinkokennopaneeleja tai -varaajia. Tämän tekniikan avulla muutat auringosta saadun energian lämmöksi ja sähköksi. Kuten huomata saattaa omavaraisuuteen liittyy paljon tietoa ja taitoja, ja voi tuntua mahdottomalta päästä liikkeelle. Harvalla on tarpeeksi aikaa oppia uusia taitoja, kun suurin osa ajasta menee töiden tekemiseen. Omavaraisuus vaatii sekä rahallisia investointeja, kuten myös sitä, että sijoitat projekteihin omaa aikaasi. Vastalahjaksi saat kuitenkin jotain sijoitustasi suurempaa.

Monet ihmiset, jotka kehittävät itseään omavaraisemmiksi huomaavat, että heidän elämänlaatunsa paranee huomattavasti. Aika, joka ennen katosi stressatessa ja kiireessä, alkaa kulua hitaammin. Tämä on suoraa seurausta siitä, että alat kiinnittämään enemmän huomiota ympäristöösi. Omavaraisuuteen liittyy myös kädentaitojen kehittäminen, josta saa ilon lisäksi myös uusia taitoja, joiden kertyminen saattaa johtaa esimerkiksi uudelleentyöllistymiseen. Ehkäpä löydätkin taitosi saviastioidean tai omenahillon tekemisessä. Ehkä alat asentamaan aurinkopaneeleja. Mikä usein unohtuu on se, että omavaraisuuteen liittyy olennaisesti yhteisöllisyys. Tämä yhteisö jakaa tietoa ja tukee vasta-alkajia muutoksessa. Yhdessä muutos on mahdollinen kohti omavaraisempaa yhteiskuntaa.