REPPURETKELLE MAASEUDUN RAUHAAN LASTEN KANSSA

Lasten täytyy saada viettää aikaa ulkosalla, hauskassa ja tavallisesta poikkeavassa paikassa. Reppuretki maaseudulla on loistava tapa saada lapset arvostavaan luonnon tarjoamaa kauneutta ja seikkailuja. Tässä artikkelissa esitellään muutamia vinkkejä, joiden avulla 6–16-vuotiaiden lasten kanssa on hyvä lähteä maaseudulle retkeilemään ja pitää heidän innostuneena kokemuksestaan.

Ennen lähtöä

Harjoitelkaa yhdessä ennen retkeä. Anna lapsen nuorten jalkojen tottua pitempien matkojen patikointiin pidemmillä kävelymatkoissa luonnon helmassa lähellä kotia. Voitte aloittaa alle kahden tunnin kävelyistä ja pidentää vähitellen matkaa puolen päivän patikointiin polulla. Saat lapset innostuneeksi, kun kerrot heille näiden olevan erikoispäiviä, jolloin he saavat käyttää patikointiin tarkoitettuja kenkiä. Anna lasten kantaa omat reppunsa, mutta pidä ne kuitenkin kevyinä. Seuraavissa patikointiharjoituksissa voitte lisätä reppuun hieman lisää painoa. Mitä nuorempana lapset tutustuttaa pidempien matkojen kävelemiseen, jopa jo kolmevuotiaasta alkaen, sitä todennäköisemmin he ovat kiinnostuneita lähtemään reppuretkille myöhemmässä iässä. Kun viet hyvin pieniä lapsia ensimmäisille patikointimatkoille, muistuta heille, että kyseessä on patikointi, eikä isän tai äidin tekemä kantamisretki. Lasten pitäisi odottaa kävelevän koko ajan, mutta he saavat pitää taukoja aina väsyessään. Tämä laittaa lapset omalta osaltaan vastuuseen, joten vanhemmat voivat odottaa matkan jäävän odotettua lyhyemmäksi.

Metsässä

Jos olette ensimmäistä kertaa reppuretkellä, kannattaa valita leiripaikka, joka ei ole polun alusta kuin korkeintaan kolmen kilometrin päässä. Jos lapsi ei jostain syystä haluakaan jatkaa retkeä, takaisin paluuseen ei kulu liian pitkää aikaa. Kannattaa myös ottaa retki lapsen perspektiivistä. Jos lapsi huomaa mielenkiintoisen hyönteisen matkalla, se voi olla sinun mielestäsi vain tavallinen koppakuoriainen ja ajattelet ainoastaan jäljellä olevaa matkaa järven rannalle, mutta lapsen mielestä se voi olla todella mielenkiintoinen koppakuoriainen, ja hän ihmettelee vanhempien kiirettä. Jos haluat lapsen pitävän retkeilyä hauskana aikana, kannattaa ajatella lapsen prioriteetteja. Kannattaa myös muovata hieman alkuodotuksia matkan pituuden ja hankaluuden suhteen. Jos perhe lähtee yrittämään liian vaikeakulkuista ja pitkää matkaa, se voi muuttua turhauttavaksi ja liian raskaaksi lapsille. Jos retkestä tulee epämiellyttävä, lapsille saattaa jäädä negatiivinen kuva luonnosta, ja tätä asennetta voi olla hankala muuttaa myöhemmin. Lapsille on järkevää antaa lapsille tarkoitettu reppu, jossa ei ole paljoa kuormaa, vaan korkeintaan välipaloja ja vettä, kenties myös makuupussi ja sadevaatteet.

Metsässä

Opettavaisia hetkiä

Ota mukaan retkelle luontokirjoja, joista voitte yhdessä tunnistaa kasveja, eläimiä, kiviä, lintuja tai vaikka pilviä, että lapsi säilyttää mielenkiintonsa koko matkan ajan. Joilla luontopoluilla on historiallista merkitystä tai mielenkiintoisia tarinoita. Tätä tietoutta on monesti saatavilla polkuoppaissa tai mobiilisovelluksissa, ja ne voivat viedä retken mielenkiintoisuuden ja oppimismahdollisuuden aivan uudelle tasolle. Pitäkää mielessänne jokamiehenoikeuksien lisäksi myös vastuunne ja velvollisuutenne, älkääkä jättäkö luontoon mitään jälkiä. Muistakaa noudattaa säännöksiä ja kantakaa roskanne pois metsästä tai viekää ne niille tarkoitettuihin roska-astioihin. Retkeily on myös loistava tapa totuttaa lapsen suunnistamaan kartan ja kompassin avulla sekä myös GPS-vastaanotinta käyttäen. Oma esimerkkisi saattaa innostaa lapsia ymmärtämään perussuunnistustaitojen merkityksen maaseudun metsissä. Kenties he ottavat suunnistuksen tai geokätköilyn harrastuksekseen myöhemmin.

Lapset hyötyvät reppuretkeilystä monin eri tavoin, he saavat hyvää liikunnallista harjoitusta, mikä edistää heidän terveyttään. Lisäksi he oppivat toiminaan itsenäisesti ja luottamaan itseensä. Reppuretket ovat myös ikimuistoista toimintaa perhesiteen vahvistamiseksi. Luonnossa lapset saavat paljon raitista ilmaa ja he pääsevät eroon kaupungin hälinästä. Luonnonhelmassa maaseudulla retkeileminen kasvattaa lisäksi lasten ymmärrystä ja kunnioitusta luontoa kohtaan.