ONKO KAUPUNKIELÄMÄ VIHREÄMPÄÄ KUIN MAALLA

Olen aina ajatellut automaattisesti, että maaseudulla eläminen on ekologisempaa kuin kaupungissa. Koska olen kasvanut maaseudulla, maalla elämisestä tulee mieleen polttopuiden tekeminen, raittiin ilman hengittäminen ja marjojen poimiminen. Mutta maalla eläminen ei välttämättä tarkoita yksi yhteen ekologista elämäntapaa. Maapallon nykyisellä asukasmäärällä olisi jo mahdotonta, että kaikki ihmiset eläisivät maaseudulla. Itse asiassa kaupungissa eläminen on ympäristöystävällisempi vaihtoehto, ja syyt tälle esitellään tässä artikkelissa.

Liikenne ja asuminen

Tämä on kenties ilmiselvin tekijä. Joukkoliikennettä maaseudulla ei juuri ole tarjolla. Tämän vuoksi auton omistaminen maalla on käytännössä pakollista. Lisäksi ihmisten täytyy yleensä matkustaa pidempi matka kouluun, töihin tai palveluiden pariin, kuten kirjastoon tai terveyskeskukseen. Käveleminen tai pyöräily ei monestikaan ole mahdollinen vaihtoehto liikkumiseen. Myös asuminen on suuri vaikuttaja ekologisuuteen. Kaupungissa ihmiset asuvat tyypillisesti kompakteissa kodeissa, kuten esimerkiksi kerrostaloasunnoissa tai rivitaloissa. Näitä voi sijaita runsaasti lähellä kauppoja, palveluita ja joukkoliikennettä, mitä auttaa vähentämään hiilidioksidipäästöjä. Maaseudulla ihmiset asuvat yleensä suuremmissa taloissa, koska siihen on tarjolla riittävästi tilaa ja talojen hinnat ovat paljon matalammat. Tällaisten talojen rakentamisella on suuri vaikutus ympäristöön, ja niiden lämmittämiseen kuluu runsaasti energiaa.

Infrastruktuuri

Kun talot sijaitsevat lähellä toisiaan, ne voivat jakaa yhteistä infrastruktuuria, kuten puhelinlinjoja ja viemäriputkia. Maalla näiden täytyy ulottua paljon pidemmälle, mikä vaatii enemmän resursseja niiden rakentamiseen ja ylläpitämiseen. Kaupungeissa on kuitenkin ongelmana se, että siellä tuotetaan samanaikaisesti suuret määrät jätettä, mikä aiheuttaa haasteita jätehuollolle ja viemäröinnille. Nykyään monet kaupungit tuottavat paljon saastetta. Tämän vuoksi niitä on hankala pitää kestävän kehityksen suuntana. Monet kaupunkilaiset elävät tavalla, joka ei ole missään mielessä ympäristöystävällinen, joten vaikka kaupungissa asumisessa on runsaasti potentiaalia kestäväksi suunnaksi, tekemistä on vielä paljon edessä. Esimerkiksi monet ihmiset ajavat kaupungissa autolla, vaikka he voisivat käyttää joukkoliikennettä. Toisaalta kaupungeissa on hankalampaa löytää edullisia asuntoja läheltä joukkoliikenneverkostoa. Myös joukkoliikenteen laatu on heikentynyt joillain alueilla säästötoimenpiteiden vuoksi. Jotkut paikallisliikenteen vuorot on lopetettu kokonaan ja joitain palveluita yksityistetään. Useat ihmiset kuluttavat paljon riippumatta siitä, asuvatko he maaseudulla vai kaupungissa.

Kestävä kehitys kaupungeissa

Millainen olisi sitten kestävää kehitystä ajava kaupunkinäkymä? Se on mielipidekysymys, mutta uskon yhteisöllisyyden olevan merkittävä tekijä. Kaupungit voisivat koostua joukosta tiukkoja yhteisöjä, jotka voisivat kasvattaa osan ruoastaan ja luoda uusiutuvaa energiaa. Kaikissa yhteisöissä voisi olla yhteiskäytössä muutama sähköauto, joita kaikki ajokortilliset saisivat vuorollaan lainata tarpeen mukaan.

Kestävä kehitys kaupungeissa

Julkisen liikenteen tulisi olla laajalle levinnyttä ja edullista, mieluiten jopa ilmaista. Kaupunkisuunnittelussa tulisi ottaa huomioon helpoksi tehty käveleminen ja pyöräily. Autoja ei tarvittaisi niin paljon ja jalankulkijoille jäisi enemmän tilaa. Jakaminen yhteisöjen keskuudessa olisi hyvin tärkeää. Nykyisessä kulutusyhteiskunnassa jokaisella kotitaloudella on kaikkia tavaroita. Mutta joitain tavaroita, kuten esimerkiksi ruohonleikkureita, ei tunnu olevan järkeä omistaa jokaisessa talossa, vaan olisi viisaampaa omistaa niitä koko yhteisössä yksi tai kaksi, joita kotitaloudet sitten voisivat lainata. Lainausliike jokaisessa yhteisössä olisi järkevä ratkaisu. Tässä oli esitetty vain muutamia ajatuksia, mutta on olemassa paljon enemmän mahdollisuuksia. Jotkut saattavat kuulostaa radikaaleilta, mutta yksikään näistä ideoista ei ole täysin mahdoton. Nykyisessä poliittisessa ilmastossa vaikuttaa epätodennäköiseltä, että näkisimme lähitulevaisuudessa muutoksia, mutta monet ryhmät toimivat tämän eteen. Kestävään kehitykseen perustuvat kaupunkiratkaisut tekisivät kaupungeista kauniita ja eläviä yhteisöjä, joka saattaa kuulostaa tällä hetkellä utopialta, mutta voi olla jonain päivänä tulevaisuutta. Kaikki lähtee kuitenkin liikkeelle pienistä muutoksista jokaisen ihmisen omassa arjessa.