MILLAISTA MAALLA ON OIKEASTI ELÄÄ OSA 3

Maalla eläminen voi olla mahtava kokemus, mutta onko se sinulle sopiva vaihtoehto? Maalle muuttaminen voi tarjota aivan uusia ainutkertaisia mahdollisuuksia sinulle ja perheellesi, mutta kaupunkielämän jättäminen ja maaseudulle lähteminen voi tarkoittaa myös mahdollisuuksista luopumista ja todellisten haasteiden kohtaamista. Joten jos mietit maaseudulle muuttamista, älä tee ratkaisua liian hätäisesti. Mieti muuttamisen positiivisia ja negatiivisia puolia ja tee niin hyvä päätös kuin vain osaat. Tämän artikkelisarjan kahdessa ensimmäisessä osassa käytiin läpi maaseudulla elämisen tuottamia haasteita, tässä viimeisessä osassa tarkastellaan maaseudun positiivisia puolia.

Runsaasti tekemistä

Jos omistat maatilan, varsinkin sellaisen, jonka yhteydessä on runsaasti maata, kohtaat huomattavasti vähemmän rajoituksia kuin esikaupunki- tai kaupunkialueilla asuvat kodinomistajat. Jos haluat hankkia kanoja ja vuohen, voit luultavasti mennä ja ostaa sellaiset välittömästi. Lupien hankkiminen kiinteistösi muokkaamiseen onnistuu luultavasti myös huomattavasti helpommin. Joissain tapauksissa et edes tarvitse erillisiä lupia. Maaseudulla on myös yleensä helpompaa omistaa ja käyttää aseita kuin muilla alueilla, ja siellä se on yleensä myös hyväksyttävämpää. Kaupungeissa tilanne on erilainen, siellä tarvitaan lupia, tarkastuksia ja muuta jo pientenkin muokkausten tekemiseen. Mahdollisuus kasvattaa kotieläimiä ei luultavasti tule kysymykseenkään, vaikka siihen olisi riittävästi tilaakin.

Turvallisempaa ja joustavampaa elämää

Jos sinua huolettaa suuret kansallisen tason uhat, oli kyseessä sitten luonnonmullistukset tai ihmisen aiheuttamat kriisit, maatilan omistamista ei korvaa mikään. Sinulla on koti ja maata, missä voit luultavasti kasvattaa ja varastoida riittävästi ruokaa pärjätäksesi lyhyen hätätilan ohi. Jos teet työtä asian eteen, voit selviytyä mukavasti jonkun aikaa, vaikka ruoanjakeluun tai sähkön saamiseen tulisi lyhytaikaisia häiriöitä. Koska maaseudulla omistetaan yleensä enemmän aseita, on myös ruoan hankkiminen metsästämällä sekä kodin turvaaminen helpompaa maalla. Maalla asumisessa on kuitenkin myös haittapuolensa, paikkakunnan infrastruktuuria ei välttämättä ylläpidetä yhtä hyvin esimerkiksi sähkölinjojen ja teiden osalta kuin kaupungeissa. Maalla saattaa kestää pitkään, että tiet saadaan aurattua rankkojen lumisateiden jälkeen tai että sähkölinjat saadaan kuntoon ukkosmyrskyllä kaatuneen puun alta. Yleensä ensisijaisena tärkeysjärjestyksessä ovat tiheämmin asutut alueet. Joten sinun täytyy varautua elämään maalla niin arkipäiväisessä elämässä kuin huonon sään aikaan.

 

Vähemmän rikollisuutta ja enemmän yhteisöllisyyttä

Kuinka monta kertaa olet kuullut, että maaseudulla ei lukita ovia edes yöksi? Pienillä paikkakunnilla tilanne onkin tämä useasti. Rikostilastot varsinkin väkivaltarikosten osalta ovat tyypillisesti matalampia maaseutukunnissa kuin ne ovat isoissa kaupungeissa. Yleensä maalla tehdään myös vähemmän omaisuusrikoksia. Maalla asuvien ihmisten tarvitsee yleensä käyttää vähemmän aikaa, vaivaa ja rahaa turvallisuudesta huolehtimiseen tai perheensä ja omaisuutensa suojelemiseen. Pitkät välimatkat toki aiheuttavat myös haasteita, kun esimerkiksi poliisin saaminen paikalle saattaa kestää pitkään. Maaseudulla yhteisöt ovat yleensä tiiviimpiä. Koska saatavilla on tyypillisesti vähemmän yhteiskunnan tuottamia palveluita, naapureiden täytyy luottaa toinen toisiinsa enemmän. Lisäksi maaseutukunnissa kunnanhallinto on yleensä melko pieni, joten on hyvin mahdollista, että joku naapureistasi kuuluu vaikkapa kunnanvaltuustoon tai johonkin lautakuntaan. Sinulla on enemmän mahdollisuuksia vaikuttaa, kun tunnet paikallishallintoon kuuluvia ihmisiä. Ja muutaman tuhannen asukkaan kunnassa vaikutusmahdollisuuksia on paljon. Ja jos et pidä siitä, kuinka asiat kunnassa hoidetaan, voit asettua itse ehdolla ja lähteä ajamaan muutoksia.

Vähemmän rikollisuutta ja enemmän yhteisöllisyyttä

Kaupungeissa voi olla enemmän palveluita, mutta niissä on myös useampia byrokratian kerroksia. Voi olla paljon hankalampaa saada aikaan muutosta lastesi koulussa tai keskustella jätehuoltopalveluista kaupungissa, jossa sinulla luultavasti kestää jo pitkään ottaa selville, kuka näistä asioista on vastuussa. Ja satojentuhansien ihmisten asuttamassa kaupungissa et saa välttämättä ääntäsi edes kuuluviin.