MILLAISTA MAALLA ON OIKEASTI ELÄÄ OSA 2

Tämän artikkelisarjan ensimmäisessä osassa tarkasteltiin maaseudulla elämisen ominaisuuksia muun muassa asuntojen hankkimisen ja välimatkojen merkityksen suhteen. Edullisempien talojen ja pitkien kauppamatkojen lisäksi maalla eläminen on lähes aina rauhallisempaa kuin kaupungissa sijaitsevassa kodissa. Kaupungissa on hankala saada omaa rauhaa, elit sitten missä päin tahansa, olet aina lähellä naapureita, katuja ja melua. Elämä ei ole juuri koskaan täysin äänetöntä suuressa kaupungissa. Vastaavasti muuttaessasi maalle voit kokea lähes käsittämättömältä tuntuvaa hiljaisuutta ja rauhaa.

Jos hiljaisuus ja rauha ovat asioita, joita todella etsit, elämä maaseudulla voi olla mahtavaa. Mutta hiljaisuus ja rauha voivat olla myös hieman painostava asia. Kannattaa miettiä, oletko todella valmis elämään eristyksissä olevalla alueella, jossa voit kuulla omat ajatuksesi. Sinusta saattaa alkaa tuntua hermostuttavalta, jos et kuule mitään mennessäsi nukkumaan yöllä. Jotkut ihmiset nauttivat kaupungin äänistä ja toiminnasta ja jäävät kaipaamaan sitä muutettuaan maaseudun hiljaisuuteen.

Vähemmän stressiä

Kaiken hiljaisuuden ja rauhan myötä tulee myös vähempi stressin määrä. Tutkimusten mukaan maalla elävillä ihmisillä on vähemmän stressistä johtuvia sairauksia kaupunkilaisiin verrattuna. Avoimien tilojen, raikkaan ilman sekä vähemmän melun ja valosaasteen yhdistelmä tekee ihmeitä mielenrauhalle. Jos sinulla on stressistä johtuvia sairauksia, muuttaminen maaseudulle voi olla enemmän kuin paikallaan. Vaikka stressitasot ovat matalammat, se ei silti tarkoita, että kaikki olisi terveyden kannalta hyvin maaseudulla. Itse asiassa maalla elävät ihmiset kärsivät usein heikommasta terveydestä kuin kaupungeissa ja lähiöissä elävät. Tämä voi johtua siitä, että maaseudulla elävät ihmiset ovat nykyään keskimääräistä vanhempia, jolloin he eivät harrasta juuri liikuntaa ja saattavat kärsiä iän tuomista terveysongelmista. Ja kuten edellisessä artikkelissa mainittiin, kaupungeissa asuvilla ihmisillä on parempi pääsy terveydenhuoltopalveluiden ja erikoishoitojen pariin. Näitä mahdollisuuksia ei maaseudulla asuvilla yleensä ole.

Vähemmän työmahdollisuuksia

Suurkaupunkien tarjontaa työpaikoissa ei voi edes verrata maaseutuun. Olemme jos käsitelleet maaseudun ja kaupunkien välistä kuilua ostosmahdollisuuksien ja viihdetarjonnan välillä, mutta lisäksi on olemassa kuilu työpaikkojen tarjonnassa. On helpompaa löytää haluamasi työpaikka suurkaupungin alueelta, jossa asuu satoja tuhansia ihmisiä. Maaseudulla sinun on kuitenkin joko otettava vastaan tarjolla oleva työ tai varauduttava pitkään työmatkaan päivittäin. Jos päätät aloittaa oman yrityksen maaseudulla, sinun täytyy ottaa huomioon, että asiakkaiden määrä ei ole suuri etkä saa niin paljon tuloja kuin kaupungissa olisi mahdollista. Mutta maaseudulla ei ole kuitenkaan aivan synkkä tilanne työpaikkojen suhteen. Jos sinulla on erityistaitoja, joiden ansiosta voit tehdä etätöitä, kuten esimerkiksi sisällön kirjoittaminen, graafinen suunnittelu tai ohjelmointi, voit usein työskennellä freelancerina maaseudulta käsin. Itse asiassa edullisempi eläminen maalla voi auttaa sinua työskentelemään mukavasti kotoa käsin unelmatyössäsi, mitä et olisi välttämättä pystynyt toteuttamaan kaupungissa asuessasi. Muita lisätulovaihtoehtoja ovat esimerkiksi pienimuotoinen maanviljely tai majoituspalveluiden, kuten Airbnb:n käyttäminen.

Enemmän tehtävää työtä

 

Jos ostat suuren maatilan, valmistaudu tekemään paljon ylläpitotyötä. Jos elät ahtaassa ja meluisassa kerrostaloasunnossa, saatat kaivata maatilaa ja runsasta tilaa. Pihalla saattaa olla muutama ulkorakennus tai jopa navetta. Mutta maaseudun rauha ja hiljaisuus eivät tule ilmaiseksi. Vaikka maaseudun tilat ovat loistavat, vaatii paljon työtä pitää maatila kunnossa. Maatilalla on aina joku asia pienessä, valmistaudu tunnistamaan ongelma ja tekemään riittävät korjaukset. Pihan kunnossapitäminen on myös aikaa vievää puuhaa. Tarvitset joko oman ruohonleikkurin sekä oksa- ja moottorisahan ja muita laitteita, tai sitten sinun palkattava joku tekemään työ puolestasi. Sinun täytyy olla valmis uhraamaan aiempi vapaa-aikasi maatilan kunnostukseen ja esimerkiksi lumen auraamiseen talvella.

Enemmän tehtävää työtä