MILLAISTA MAALLA ON OIKEASTI ELÄÄ OSA 1

Olet siis kyllästynyt kaupungin kiireeseen ja meluun sekä kaupunkielämän kalliisiin hintoihin ja harkitset muuttamista maaseudulle. Kenties suunnitelmissasi on istuttaa suuri puutarha, hankkia muutamia kotieläimiä ja kasvattaa oma ruokasi. Olet kenties myös kiinnostunut verkon ulkopuolella elämisestä luettuasi aiheesta internetistä. Hieno juttu.

Maalle muuttaminen voi olla upea kokemus ja lähes varmasti se on ainakin elämää muuttava tilanne. Mutta ennen kuin ryntäät muuttamaan, sinun kannattaa kuitenkin harkita muutamia asioita ensin. Maalla asuminen voi tarjota sinulle ja perheellesi uskomattomia mahdollisuuksia, mutta maaseudulla elämisessä on myös useita haasteita. Tässä kolmiosaisessa artikkelisarjassa tutustutaan todelliseen elämään maaseudulla usealta eri kannalta.

Suurempi koti samalla rahalla

Maaseudulla rahasi voivat riittää paljon paremmin kuin kaupungissa, ainakin mitä tulee kodin hankkimiseen. Maaseudulla talojen hinnat ja vuokrat ovat yleensä paljon alhaisempia kuin kaupungeissa. Kaupunkialueilla sijaitsee korkeita palkkoja tarjoavia yrityksiä sekä heidän osaavia työntekijöitään, minkä tuloksena kaupungeissa on paljon suurempi kysyntä asunnoille, mikä taas johtaa hintojen nousuun. Koska maaseudulla tarjolla on yleensä paljon vähemmän palveluita kuin esikaupungeissa ja kaupungeissa, myös kiinteistöverotus on alhaisempi. Vaikka asuntolainasi ja verosi saattavat olla alhaisemmat, sinun täytyy kuitenkin valmistautua odottamattomiin kuluihin, kun valitset elämisen maaseudulla. Toisin kuin kaupungeissa, taloudellisesti tarkemmin elävällä maaseudulla ei tarjota ilmaista jätehuoltoa, vaan sinun täytyy maksaa jätekuljetuksesta tai viedä itse jätteesi paikalliselle kaatopaikalle. Sinulla täytyy olla myös jätevesijärjestelmä, minkä tyhjentäminen säännöllisesti voi maksaa melko paljon. Suurempi koti tarkoittaa toki myös suurempia käyttölaskuja. Unelmiesi maatilan viilentäminen kesällä maksaa luultavasti paljon ja vielä suuremmat kustannukset tulevan sen lämmittämisestä talvella, varsinkin jos kyseessä on vanha rakennus.

Suurempi koti samalla rahalla

Vähemmän vaihtoehtoja

Vaikka asunnot ovat edullisempia, maaseudulla tarjolla on huomattavasti vähemmän asuntovaihtoehtoja kuin kaupunkialueilla. Kaupungissa voit yleensä ostaa tai vuokrata omakoti-, rivitalo- tai kerrostaloasunnon lukuisista eri vaihtoehdoista tai voit asua yhden tai useamman kämppäkaverin kanssa pienentääksesi kaupunkiasumisen kalliita kustannuksia. Tarjolla on myös runsaasti vapaita asuntoja milloin tahansa. Maaseudulla tarjolla on huomattavasti vähemmän erilaisia asuntoja. Varsinkin kerrostaloasuntoja saattaa olla tarjolla vähemmän ja myynnissä on pienempi valikoita taloja. Jos päätät muuttaa maaseudulle, voit joutua tyytymään siihen mitä tarjolla on asunnon suhteen. Vuokraaminen saattaa olla hyvin vaikeaa joillain alueilla. Jos et ole valmis ostamaan asuntoa, saatat tarvita jonkun verran tuuria.

Elämä on vaikeampaa

Jos elät suuren kaupungin läheisyydessä, minkä tahansa asian tekeminen missä tahansa ja milloin tahansa on helppoa. Tarjolla on loputon valikoima erilaisia vaihtoehtoja hakemistasi tuotteista ja palveluista, oli kyseessä sitten ostosten tekeminen tai viihdepalvelut. Jos sinulla on terveysongelmia, tarjolla on yleensä laaja valikoima terveydenhuoltopalveluita, joissa voit hoidattaa itseäsi lähellä. Sinä et edes tarvitse omaa autoa useimmissa kaupungeissa, käytät vain julkista joukkoliikennettä tai taksi- tai kuskipalveluita tai kävelet kohteeseesi.

Elämä on vaikeampaa

Kun muutat maaseudulle, rauhan ja hiljaisuuden kääntöpuolena joudut ajamaan pitkän matkan rautakauppaan etsimään varaosaa ruohonleikkuriisi. Tarjolla on vähemmän ravintoloita ja kauppoja, ja matkat ovat tyypillisesti pidempiä mennä hankkimaan mitään tarvitsemaasi ja haluamaasi, kun elät maaseudulla. Jos sinulla tai perheenjäsenelläsi ilmenee terveysongelmia, voit joutua ajamaan pitkän matkan hoidettavaksi. Auto voi todella olla elintärkeä maaseudulla, joten et voi elää ilman sitä maalla. Tähän on olemassa poikkeuksia ja jopa kiertoteitä. Maaseudulla elävillä on todennäköisemmin paremmin saatavilla paikallisten tuottajien tuoreita tuotteita, joita he voivat hankkia paremmin kuin kaupungeissa. Ja nettikauppojen ansiosta voit hankkia käytännössä mitä tahansa postin välityksellä kotiisi, kunhan vain jaksat odottaa pidemmän toimitusajan.