MAALLA ASUMISEN HAITTAPUOLIA OSA 2

Tämän artikkelisarjan ensimmäisessä osassa tarkasteltiin maaseudulla asumisen haittapuolia, joita moni kaupungista muuttoa suunnitteleva ei välttämättä tule ajatelleeksi. Ongelmalliseksi saattaa osoittautua niin maaseudun hiljaisuus ja uudet äänet kuin etäisyys terveydenhuoltopalveluihin. Eräs asia, jota maaseudulla ei ole tarjolla läheskään samalla tavalla kuin kaupungeissa, on viihdepalvelut.

Viihde

Onneksi me asumme niin lähellä suurta kaupunkia, että menestyneitä artisteja ja muita esityksiä on mahdollista käydä katsomassa suhteellisen pienellä vaivalla. Alueella asuu myös kuuluisia muusikoita, joita tosin ei näy normaalisti paikkakunnalla juurikaan, sillä he ovat muuttaneet maaseudulle päästäkseen eroon ympärillä pyörivistä ihailijalaumoista ja he haluavat elää mieluummin rauhassa. Paikkakunnalla kuten myös naapuripaikkakunnallakin on oma elokuvateatteri, erilaisia taidenäyttelyitä ja paikallisten harrastajien tanssiesityksiä ja teatteria, hyviä paikallisruokaa tarjoavia ravintoloita ja viihtyisiä kahviloita, joissa esitetään säännöllisesti runonlausuntaa. Tekemistä kyllä riittää, vaikka alkuun ensimmäinen ajatus saattoi ollakin mahdollinen tekemisen puute. Mutta se ei ole koskaan ongelma. Pienillä paikkakunnilla ei välttämättä ole tarjolla valtavasti mahdollisuuksia, mutta pienimmätkin paikat tarjoavat silloin tällöin tansseja ja sosiaalisia tapahtumia, kiertäviä muusikoita ja markkinoita. Ja jos mitään ei ole vielä tarjolla, on sinun tehtäväsi luoda jotain!

Hyönteiset

Olen elänyt vuosikymmeniä kaupungissa, ja sinä aikana ehdin jo unohtamaan hyttysten olemassaolon. Kaupunkiasunnon parvekkeella hyttysiä ei yksinkertaisesti vain näe, mutta kun palaat maaseudulle, saat olla huitomassa niitä pois iholtasi koko ajan. Ja tilanne on vielä pahempi esimerkiksi Lapissa, jossa lentäviä verenimijöitä riittää kesäaikaan enemmän kuin muualla Suomessa. Mitä hyttysten määrä sitten tarkoittaa? Ulkona voi olla välillä mahdotonta syödä muuten kuin hyttysverkon alla tai ilman kunnon hyttysansaa, jollaiseen emme ole vielä tosin investoineet. Hyttyset ovat loistava asia esimerkiksi pääskysille ja lepakoille, mutta eivät sosiaaliselle elämälle. Onneksi hyttyset pysyvät melko hyvin loitolla sopivien hyönteiskarkottimien ja suihkeiden avulla.

Sähkökatkot

On sanomattakin selvää, että eläminen maaseudulla altistaa herkemmin sähkökatkoksille. Enemmän puita ympärillä tarkoittaa enemmän mahdollisuuksia sähköjohdoille kaatuneille puille. Ja jos paikkakunnalla on vähemmän asukkaita, myös sähkölaitoksilla on tarjota vähemmän huoltokapasiteettia, eikä alue välttämättä ole muutenkaan ykkösprioriteettina esimerkiksi kovien syysmyrskyjen tai talven lumisateiden aikaan. Tähän kannattaa varautua hankkimalla toissijainen virtalähde ja/tai muita valon ja lämmön lähteitä sekä ruokaa ja vettä hätätilaa varten. Kannattaa myös ottaa selvää, mitkä alueet paikkakunnalla eivät koe sähkökatkoksia niin herkästi. Joissain paikoin sähköt saattavat mennä sijainnin takia poikki lähes jokaisella pienemmälläkin myräkällä. Tästä etukäteen selvää ottamalla asiat sujuisivat helpommin.

Sähkökatkot

Villieläimet

Joillakin alueilla villieläimet saattavat olla suurempi ongelma kuin monilla muilla, mutta lähes jokaisessa paikassa maaseudulla törmää jonkun verran villieläimiin väistämättä. Jos sinulla on vielä kotieläimiä, tilanne voi olla vaativampi. Maaseudulla uhkana kotieläimille saattavat olla haukat, ketut, ilvekset ja sudet. Myös karhut saattavat joskus tulla ihmisasutusten lähelle etsimään helppoa ravintoa. Puun taimille ja muille kasveille saattavat tehdä tuhojaan hirvet, peurat ja kauriin, jänikset ja rusakot, sekä pienemmän jyrsijät, joista voi olla paljonkin haittaa, jos niiden kanta pääsee kasvamaan ongelmaksi asti. Mielestäni villieläimillä on myös oikeus elää luonnossa samoin kuin ihmisillä, ja kun aitaamme kotieläimiä helpoiksi kohteiksi pedoille ja pidämme rakennuksia lämpimänä ja siten loistavana pesäpaikkana pienille eläimille, olemme myös vastuussa paljosta. Jos muutat maalle, olet vastuussa perheestäsi ja eläimistäsi. Jos kettu pääsee jatkuvasti tekemään tuhojaan kanalassasi, kannattaa parantaa kanalan turvallisuutta sen sijaan, että ampuisivat vain vierailulle tulevat ketut. Kaikilla villieläimillä on kuitenkin tärkeä sijansa luonnollisessa ekosysteemissä.