MAALLA ASUMISEN HAITTAPUOLIA OSA 1

Vaikka moni kaupungista maalle muuttanut vannookin, ettei muuta enää koskaan kaupunkiin, ja kertoo rakastavansa maaseutuelämää, ei eläminen maalla ole kuitenkaan missään nimessä pelkkää ruusuilla tanssimista. Jotkut ihmiset saattavat saada televisiosta, kirjoista ja lehtiartikkeleista liian ruusuisen kuvan maaseutuelämästä. Mutta asiaa kannattaa lähestyä myös realistisemmalta kannalta.

Suuret odotukset

Kaikki ovat varmasti kuulleet tarinoita kaupunkilaisista, jotka pakkasivat omaisuutensa ja muuttivat maalle uskoen, että he olivat tehneet tarpeeksi taustatyötä, mutta huomasivat kuitenkin ennen pitkää, että ystävien hankkiminen oli mahdotonta, he vihasivat naapurin navetasta tulevaa hajua ja käyttivät aivan liian monta tuntia työmatkoihin, minkä vuoksi heidän uusi hyvä elämänlaatunsa valuikin saman tien viemäriin. Tähän artikkeliin on kerätty maalla elämisen haasteita. Toivottavasti tästä on apua edes yhdelle ihmiselle, joka harkitsee maalle muuttamista. Maaseudulla asuminen on mahtavaa, mutta se ei varmastikaan sovellu jokaiselle. Tässä artikkelissa ei kerrota vastauksia kaikkiin kysymyksiin, ja siinä esitellään vain haasteita, positiivisille asioille löytyy oma tekstinsä. Vaikka maaseudulla eläminen onkin monille ihmisille ainoa ajateltavissa oleva vaihtoehto, on se monelle kaupunkilaiselle hyvin vieras asia.

Yhteisöön kuulumisen tunne

Monien pienten yhteisöjen sosiaalisiin piireihin on hyvin hankalaa päästä mukaan. Olet tavannut paljon ihmisiä, jotka ovat muuttaneet kaupungista maalle ja jotka ovat sanoneet, että on ollut todella vaikeaa saada maalla ystäviä. Paikalliset saattavat suhtautua uusiin tulijoihin epäilevästi, monesti jopa hyvästä syystä, muutama ikävämpi tapaus lähihistoriassa saattaa jättää pitkäaikaiset jäljet, joiden johdosta uudet muuttajat saavat vastaansa kyräilyä ja syyttäviä katseita.

Olen myös kuullut, että tämä on yksi niistä suurista peloista, joita ihmisillä on maalle muuttamista kohtaan. Kenties paras tapa päästä yli tästä ongelmasta on vapaaehtoistoiminta. Kun olet asettunut asumaan, lähde liikkeelle ja lahjoita osa ajastasi ja palveluistasi paikalliselle sosiaalitoimelle, lapsesi koululle tai muihin vapaaehtoistoimiin. Mikään ei osoita vapaaehtoistyötä paremmin, että haluat osallistua yhteisön toimintaan.

Tottuminen hiljaisuuteen ja uusiin ääniin

Jos olet asunut kaupungissa jonkun aikaa tai varsinkin jos et ole koskaan asunut missään muualla, maaseudun perushiljaisuus saattaa saada sinut kaipaamaan taustaääniä. Kovaäänisistä keskusteluista ja autojen äänistä voi olla montaa mieltä, mutta on jotenkin rauhoittavaa tietää, että ympärillä on ihmisiä. Ensimmäiset yöt hiljaisuudessa voivat olla tuskallisia, etkä välttämättä nuku juuri silmällistäkään.

Taustalla olevan hiljaisuuden lisäksi yössä on kuitenkin maalla muita ääniä hiljaisuuden keskellä. Alkuun sinulla saattaa kestää univajeessa elämistä jopa muutamia viikkoja, kun kuulet öisin kaikenlaisia kahahduksia, huminaa ja eläinten ääniä synkästä pimeästä metsästä. Hermojärjestelmällä kestää aikansa tottua vieraisiin ääniin, niin että kykenet nukkumaan kunnolla. Mutta ajan kanssa näin käy varmasti, ja kykenet jälleen rentoutumaan ja nauttimaan rauhasta.

Etäisyys terveyspalveluihin

Tämä on asia, jotka ihmiset eivät välttämättä mieti paljoakaan. Mikäli et ole mestarillinen yrttien tuntija, aromaterapeutti, ensihoitaja, lääkäri tai armeijassa lääkintämiehen koulutuksen saanut, tarvitset luultavasti jossain vaiheessa lääkärin palveluksia. Ja jos sinulla on lapsia, vanhat vanhemmat tai hoitoa tarvitseva sairaus, sinun kannattaa varmistaa, että sinulla käytettävissäsi riittävät terveydenhuoltopalvelut. Saan lukea lähes päivittäin ihmisten valituksia terveydenhuoltopalveluiden puuttumisesta niillä paikkakunnilla, joille he ovat muuttaneet. Tämä on asia, josta kannattaa ottaa selvää etukäteen. Joillain paikkakunnilla lähimpään terveyskeskukseen saattaa olla kymmenien kilometrien matka ja jo ambulanssin tilaamisessa saattaa kulua kymmeniä minuutteja tai jopa tuntikausia. Kannattaa ottaa selvää, missä lähimmät päivystävät terveydenhuoltopalvelut sijaitsevat.

Etäisyys terveyspalveluihin