Lisää kaupungistumisesta

Lisää kaupungistumisesta

Maailma muuttuu nykypäivänä todella kovaa vauhtia, nimittäin se kaupungistuu. Ihmiset muuttavat nykyään maaseuduilta kaupunkeihin enemmän kuin koskaan aiemmin ja ensimmäistä kertaa ikinä jo peräti puolet maapallon ihmisistä asuvat rauhallisten maaseutujen sijaan kaupunkien vilinässä. Kaupungistuminen aiheuttaa monia negatiivisia asioita, sillä se lisää esimerkiksi jätteiden määrää ja on arvioitu, että tämä määrä voi kasvaa jopa uskomattomat 70% vuoteen 2050 mennessä maailmanlaajuisen kaupungistumisen vuoksi.

Kaupungistuminen myös tuo mukanaan erilaisia, helpompia elämäntapoja ja niiden negatiivisia vaikutuksia ihmisten terveyteen. Esimerkiksi kroonisten sairauksien on havaittu kasvavan kaupungistumisen vuoksi, sillä ihmisten alkoholinkulutus, epäterveellinen ruokavalio ja vähäinen fyysinen rasitus ovat kasvaneet koska kaupungeissa on lukuisia mahdollisuuksia eri ravintoloihin ja ihmiset usein myös käyttävät näitä elämän ollessa mahdollisesti muuten varsin hektistä työn ja kiireisen arjen keskellä. Myös fyysinen työ on vähentynyt verrattain maaseudulla asumiseen, sillä kaupunkien asunnoissa ei yleensä tarvitse tehdä vuosittaisia pakollisia pihatöitä, polttopuita, metsänhoitoa, mahdollista viljelyä tai karjan hoitoa sekä monia muita maaseudulla normaaleja töitä.

Maaseutujen talot rapistuu paikalleen?

Meillä täällä Suomessa asuu kuitenkin vielä toistaiseksi suhteellisen paljon ihmisiä myös maaseuduilla, varsinkin hieman vanhemmat ihmiset ovat jääneet asustamaan maaseudun rauhaan lastensa muutettua opintojen ja töiden perässä kaupunkeihin.

Mitä näille taloille maaseudulla loppujen lopuksi tapahtuu, kun niissä asuvat vanhemmat ihmiset ovat jo liian iäkkäitä asumaan yksin ja heidän jälkipolvet ovat rakentaneet oman elämän kaupunkeihin, eivätkä ole enää palaamassa kotiseuduilleen takaisin?

Jotkut maaseudulla olevat talot säästetään mökkikäyttöön, jossa sitten sukulaisten kanssa vietetään vaikkapa kesiä ja juhlia. Osa yritetään myydä ja osa rapistuu niille sijoilleen, sillä kukaan ei välitä. Myyminen ei myöskään ole niin yksinkertaista, sillä kaupungistuminen vaikuttaa negatiivisesti maaseudun kotien arvoon ja menekkiin.

Varsinkin pienemmillä maalaispaikkakunnilla näkee autioita, rapistuneita ja tuhottuja taloja miltei joka toisessa korttelissa kävelymatkan aikana, puhumattakaan miten paljon niitä löytyy kun lähtee ajelemaan autolla hieman laajemmalle alueelle. Nämä surulliset näyt ovat joskus olleet suojana perheille ja niissä on koettu niin ilot kuin surutkin. Nyt ikkunat on hajotettu, puut nousevat ylväästi katosta läpi, heinät kasvavat ovien edessä ja sammaleet ovat antaneet taloille uuden värin.

Kalliit asunnot, kallis asuminen

Kalliit asunnot, kallis asuminen

Monissa kaupungeissa asuntojen hinnat ovat pilvissä ja asumiskustannukset moninkertaiset verrattain maaseutujen omavaraisiin taloihin, mutta mikä sinne sitten vetää? Miltei selvää on, ettei rikastuminen ole ensimmäisenä mielessä, kun kaupunkiin muutetaan, joten mitkä ovat ne syyt, joiden vuoksi ihmiset ryntäävät massoittain kaupunkeihin?

Opiskelu. Monet joutuvat lähtemään isoihin kaupunkeihin opintojen perässä, sillä varsinkin pienemmillä maalais paikkakunnilla ei ole mahdollisuutta opiskella esimerkiksi ammattikouluissa. Tämän vuoksi nuoret muuttavat monesti suuremmille paikkakunnille. Toinen painava syy on työt. Monikin joutuu muuttamaan töiden perässä, sillä pienillä paikkakunnilla niitä ei välttämättä ole, tai pahimmassa tapauksessa ne siirtyvät isoimpiin kaupunkeihin. Yksi monelle painava syy voi olla kaupunkien monimuotoiset palvelut. Päivähoitoja, liikuntapaikkoja, kouluja, kauppoja sekä lukuisia muita palveluita löytyy pilvin pimein, eikä niitä tarvitse lähteä metsästämään pitkien ajomatkojen päähän. Tämä on monelle todella tärkeää.

Onko kaupungistuminen sitten uhka vai mahdollisuus? Tämä riippuu hyvin monesta asiasta, eikä siihen ole antaa vain yhtä vastausta. Parhaimmillaan kaupungit nimittäin tarjoavat ihmisille juuri sitä, mitä sieltä kenties lähdetään metsästämään: parempaa ja helpompaa elämää. Mutta pahimmillaan ne ovat uhka ihmisten henkilökohtaiselle terveydelle sekä maapallon hyvinvoinnille. Aika siis näyttää, mitä tämä maailmanlaajuinen valtava muutto liikenne tuo tullessaan ihmiskunnalle.