ERISTYKSISSÄ ELÄMISEEN SUHTAUTUMINEN MAALLA

Maaseudulla asumisessa on runsaasti erilaisia positiivisia puolia, kuten se että pääset elämään luonnon lähellä, olet kaukana kaupungin vilkkaasta ja rauhattomasta elämästä ja että sinulla on runsaasti vapaata tilaa käytettävissäsi. Mutta joskus saattaa kenties tuntua siltä, että tilaa onkin jopa hieman liian paljon. Kaukaisemmilla alueilla eläminen saattaa joskus johtaa eristyksissä olemisen ja yksinäisyyden tunteiden kehittymiseen.

Lähde mukaan toimintaan

Mutta ei hätää, näiden tunteiden hallitsemiseen on olemassa keinoja, joiden avulla voit päästä taas mukaan normaaliin maailmaan. Esimerkiksi töiden etsiminen, uusien ystävien löytäminen ja terveydenhuoltopalveluiden pariin pääseminen on huomattavasti vaikeampaa, kun elät suuren kaupungin ulkopuolella. Tutustu näihin vinkkeihin, joiden avulla voit päästä yli näistä maaseudulla elämisen asettamista esteistä ja haasteista. Loistava keino löytää itsellesi jatkuvaa tekemistä on lähteä toimimaan yhdessä naapureidesi kanssa jonkun suuren ja jaetun aktiviteetin parissa. Monilla maaseutualueilla on yhteisöille suunnattuja ohjelmia, joiden tarkoitus on pitää ihmiset yhteydessä toisiinsa. Tällaisia ovat esimerkiksi urheiluseurat, kuorot, retkeilyryhmät ja monet muut. Hae netistä ja kysele naapureiltasi, mitä toimintaa paikkakunnallasi on saatavilla. Löydät varmasti jotain sinua kiinnostavaa toimintaa. Pidä mielesi avoimena ja liity mukaan aktiviteettiin, joka laittaa sinut jossain määrin testiin. Jos et ole koskaan ajatellut itseäsi maalarina, voit liittyä silti maalauskurssille. Et voi koskaan tietää omia kykyjäsi, ellet kokeile jotain uutta.

Etsi töitä

Joskus maaseudulla eläminen saattaa tuntua siltä, että tarjolla ei ole lainkaan mitään työpaikkoja sinulle. On totta, että maaseudulla eläminen tekee töiden löytämisestä vaikeampaa, varsinkin jos etsit palvelu- tai toimistotyötä. Ihminen voi helposti tuntea itsensä hyvin yksinäiseksi, jos hän ei kykene löytämään itselleen töitä. Mutta jälleen kerran, ei ole syytä vaipua epätoivoon, on olemassa paljon asioita, jotka voivat auttaa sinua löytämään töitä. Ensinnäkin sinun kannattaa keskustella paikkakuntasi ihmisten kanssa. On paljon helpompaa löytää töitä, kun olet luonut yhteyksiä. Keskustele kaikkien mahdollisten ihmisten kanssa aina kauppiaista kuntapäättäjiin. Voit myös hakea apurahaa tai tukiohjelmia. Riippuen asuinpaikastasi, tarjolla voi olla erilaisia apu- tai tukirahoja, joita voit hakea esimerkiksi paikalliselta ELY-keskukselta. Tukia myönnetään lähinnä oman yritystoiminnan perustamiseen, mutta niitä voi olla tarjolla myös muunlaiseen toimintaan. Joka tapauksessa ne auttavat sinua työskentelemään ja olemaan onnellinen. Voit myös hakea töitä monista nettipalveluista asuinpaikkakuntasi postinumeron perusteella.

Keskustele ja uskalla pyytää apua

Internet on loistava paikka löytää kaikenlaisia resursseja ja työkaluja, jotka auttavat sinua selviytymään yksinäisyyden tunteen kanssa. Voit liittyä esimerkiksi useisiin erilaisiin Facebook-ryhmiin, jotka on tarkoitettu maaseudulla ja kaukaisilla alueilla eläville käyttäjille keskustelupalstaksi. Jotkut ryhmät on tarkoitettu vain keskustelua ja ystävien hankkimista varten, kun taas jotkut ryhmät auttavat sinua löytämään ihmisiä, joilla on samanlaisia kiinnostuksen aiheita kuin sinulla, esimerkiksi valokuvaus, kalastaminen tai käsityöt. Tutki ja hae erilaisia ryhmiä Facebookin hakutyökalulla ja voit olla varma, että löydät sinulle sopivan ryhmän.

nettipalveluista asuinpaikkakuntasi postinumeron perusteella.
Keskustele ja uskalla pyytää apua

Joskus saatat tuntea eläväsi eristyksissä maailmasta, vaikka sinulla olisi lähelläsi ihmisiä, joiden kanssa voit keskustella. On helppoa unohtaa, että voit lähestyä ihmisiä ja pyytää apua silloin, kun sitä tarvitset. Maaseudulla eläminen voi saada sinut tuntemaan olosi eristyksissä olevaksi ja yksinäiseksi, mutta älä unohda, että on aina olemassa ihmisiä, joiden kanssa voit jutella. Voit aina jutella asioista esimerkiksi perheenjäsenen tai sukulaisen kanssa, ystävän tai nettikaverin kanssa, tai jos koet olosi oikein tukalaksi ja yksinäiseksi, voit aina soittaa palvelevaan puhelimeen. Siellä sinua opastetaan hankkimaan apua ja autetaan sinua pääsemään yli yksinäisyydestäsi. Mikä parasta, voit ottaa yhteyttä mistä päin maata tahansa.